8 Eylül 2010 Çarşamba

~ İyi Bayramlar ~


Ailenizle , sevdiklerinizle birlikte
şeker tadında güzel , mutlu ve huzurlu günler dileğiyle ..
Ramazan Bayramınız kutlu olsun ..

1 Eylül 2010 Çarşamba

Muhallebili Kadayıf


İlk defa bu sene misafirlerimiz ve kendimiz için şerbetli tatlıları tercih etmedik.İftar sonrası hafif ve soğuk lezzetler daha bir güzel oluyor sanki..

Muhallebili kadayıf ise birtanecik gelinimiz Merve 'nin en gözde tatlılarından biri .. Kendisi ne zaman bu tatlıyı hazırlasa biz pek bir mutlu oluyoruz :)


Tarif Merve 'den denemek isteyenler için ;

Kadayıflı katman için ;

   300 gr tel kadayıf
   1/2 su bardağı toz şeker
   75 gr tereyağı
   Arzu ederseniz 1 su bardağına yakın ufalanmış fındık ya da ceviz içi

   Tel kadayıfı bir tepsiye alıp,10 dk kadar fırında ısıtın,kadayıflar kıtırlaşmaya ve üzeri kızarmaya başlayınca fırından alın. Bu öneri kavurma işlemini daha kısaltacaktır. Tavaya tereyağını ve şekeri koyun.kadayıfları da elinizle ufalayarak ekleyin ve rengi koyulaşana kadar kavurun.En son içine ceviz ya da fındık ekleyin ve soğumasını bekleyin.

Kremalı katman için ;

   1 lt süt
   3 yemek kaşığı un
   3 yemek kaşığı nişasta
   1 su bardağı toz şeker
   200 ml krema

   Bir tencereye krema hariç diğer malzemeleri ekleyin.koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.Pişen muhallebi soğuyunca krema ile birlikte çırpın.
   İstediğiniz bir borcama ya da kalıba (kelepçeli kalıp kullandık ama tepsi şeklindeki borcamları öneririz,servis daha kolay oluyor )önce kadayıfların yarısını koyun ve bastırın.Üzerine muhallebiyi dökün.daha sonra tekrar üzerine kalan kadayıfları da yayın ve yine hafif bastırın..Buzdolabında muhafaza edin. Afiyet olsun.

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Su Muhallebisi


Geleneksel tatlılarımızın güzel örneklerinden birisi..Su muhallebisinin en iyi arkadaşı ise gülsuyu ve pudra şekeri :) Muhallebi içine şeker konmadan pişirilir.Soğuduktan sonra gülsuyu ve pudraşekeri ile birlikte servis edilir.Ama gülsuyunu tatmaya cesaret edemeyenler için ve damak zevkine göre de  değişik sunum örnekleri vardır..

   ~ Su muhallebisi soğuduktan sonra üzerine gülsuyu ile birlikte hazırlanan bir şerbet dökülür.Servis esnasında da bu şerbet den ilave edilir. (aşağıdaki muhallebi tarifine göre ; 1-2 su bardağı su - 1 su bardağı şeker  ve 2 yemek kaşığı gülsuyu yeterli olur )
  
   ~ Su muhallebisine servis esnasında üzerine çok az gülsuyu gezdirerek dökülür ve bol pudra şekeri serpilir (ben bu şekilde servis ettim )
  
   ~ Gül suyundan hoşlanmayanlar için , servis esnasında sadece pudra şekeri serpilir.

   ~ Su muhallebisinin içine toz şeker ilave edilip pişirilir ve meyveli bir sos ile servis edilir..

Su Muhallebisi tarifi  Lezzet Dergisi

Malzemeler ;

   2 su bardağı süt
   1 su bardağı su
   1/ 2 çay bardağı un
   1/ 2 çay bardağı buğday nişastası (ben un eklemedim.1 çay bardağı nişasta kullandım )
   1/ 2 su bardağı toz şeker ( pudra şekeri ile servis edecekseniz eklemeyin )

Ayrıca ; gülsuyu ve pudra şekeri

Yapılışı ;
  
   Tüm malzemeleri bir tencereye alıp sürekli karıştırarak pişirin.Muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin.Muhallebiyi su ile ıslatılmış servis kabına  ya da tek kişilik kaplara paylaştırın. Arzu ettiğiniz şekilde servise hazırlayın.

Afiyet olsun..

23 Ağustos 2010 Pazartesi

Osmanlı Usulü Keşkül

Ramazan ayına girerken ;orucumuzu acaba nasıl tutarız,ayy çok sıcak,bu sene zor geçecek diye düşünüp konuşurken,şimdi 13. gününe kadar geldik :) Günler ne çabuk geçiyor..Diğer günleri de böyle güzel,huzurlu geçirmemiz dileğiyle..

Osmanlı usulü keşkül tarifini ; tatlı arkadaşım Sevgili Cafe Pepela da gördüğümde çok beğenmiştim.O zamandan beri misafirlerim için iftar mönüme eklemek aklımda idi. İyi ki denemişim,değişik ve çok güzel bir lezzeti var. Sadece ben de antep fıstığı macunu olmadığı için,benim hazırladığım keşkül daha açık renkli oldu :)

Malzemeler

   4 su bardağı süt
   4 çorba kaşığı pirinç unu
   1 su bardağı toz şeker
   30 gr çekilmiş badem
   50 gr çekilmiş antep fıstığı
   2 çorba kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı

   Sütü,pirinçununu,badem ve fıstığı bir tencereye alıp çırpma teli ile karıştırarak pişirin.Kaynamasına yakın toz şekeri ve hindistan cevizini ilave edin.
   Pişirdiğiniz tatlıyı arzu ettiğiniz bir servis kabına dökün.Oda sıcaklığına gelince üzerini süsleyip,buzdolabında muhafaza edin.Afiyet olsun.

18 Ağustos 2010 Çarşamba

Mövenpick Workshop


Önceki hafta,Sevgili Gamze Hanım'dan aldığım davet ile İstanbul Culinary Institute de Mövenpick Dondurmaları ile ilgili Workshop Etkinliğine katıldım.Frambuaz&çilek sorbesini daha önceden de biliyor ve çok seviyordum ama her ürününü malesef bulamıyordum..O gün Balsamicli bir sorbe ve ricotta&pembe biberli dondurmayı tadacağım ve onları salatalarda kullanacağım hiç aklıma gelmezdi.

Değerli Şef  Eyüp Sevinç ve güzel ekibi ile birlikte hem eğitici hem de bir okadar keyifli saatler geçirdik..


Gavurdağı salatası ile balsamic vinegar sorbe

Semizotu salatası ile ricotta&pink pepper dondurma veya yoğurtlu dondurma
ve fotoğrafını çekmeyi unuttuğum ılık babagannuş ve yoğurtlu dondurma

Sıcak damla sakızlı kek ile raspberry&strawberry sorbe
Bir de çok güzel kokteyller vardı..O tarifleri evde tekrar hazırlayıp sizlerle paylaşacağım..

Sevgili Movenpick marka yetkililerine,Sevgili Gamze Hanım'a , Değerli Şefimiz Eyüp Sevinç ve ekibine , İstanbul Culinary Institute ekibine; bu güzel gün için tekrar çook teşekkürler ..

7 Ağustos 2010 Cumartesi

Çilekli Tiramisu (Bardakta Tiramisu)


Gelelim ikinci tiramisu tarifimize..Mascarponeli ve savoiardi bisküvili..Yaz mevsiminde bir de bu tarife çilek eklenince,tadı daha da bir güzelleşiyor sanki..
Yukarıdaki fotoğraftaki cuptakiler daha önceki gün hazırlandı ve afiyetle yenildi..Aşağıdaki fotofraftaki çilekli tiramisuyu  ise daha önceki bir zamanda misafirlerime hazırlamıştım, ama yayınlamak bugüne kaldı :)
Mascarpone peynirini kendi hazırlamak isteyenler için ; Sevgili Devletşah ; burada yapım aşamalarını çok güzel anlatmış. Bilginiz olsun..
Genellikle tiramisu için hazırlanan kremaların içine çiğ yumurta da ekleniyor. Ama ben hala ekleme cesaretini elde edemedim..
Sevgili Seda o güzel tarifin hala aklımda haberin olsun :)

Malzemeler ;

   400 gr mascarpone peyniri
   200 ml krema
   1 / 2 su bardağı şeker
   3 yumurta sarısı ( ben eklemedim )
   1 paket savoiardi (kedi dili ) bisküvi
   1 kupa sıcak su + 2 Çorba kaşığı çözünebilir kahve + 2 çorba kaşığı şeker (şekeri damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz )
   Arzunuza göre çilek

Yapılışı ;

   Öncelikle bisküvilerimizi ıslatacağımız kahveli karışımı hazırlayın.Kremayı ve şekeri birlikte biraz kıvam alıncaya kadar çırpın.Mascarponeyi de içine ekleyip, 2- 3 dk daha çırpın.
  Bisküvileri kahveye batırıp (batırma işlemi çok hızlı olmalı ya da kaşıkla az az bisküvilerin üzerine dökebilirsiniz ) istediğiniz kalıba dizin.Üzerine hazırladığımız kremadan dökün.Arzunuza göre üzerine dilimlenmiş çilekler dizin.Bu şekilde bir kaç kat hazırlayın.En son üzerini krema ile kapadıktan sonra,bol kakao serpin.Buzdolabında bir kaç saat soğutun.


Güzel bir hafta sonu dileğiyle..

4 Ağustos 2010 Çarşamba

Tiramisu


Haftaya iki farklı tiramisu ile devam edelim.. İlki  genellikle hepimizin bildiği,hazırladığı güzel bir tat ; Labneli ve muhallebili tiramisu ..

Bir sonraki tarif de orjinale daha yakın bir tiramisu var. Ama biz bu halini de çok seviyoruz :)

Bu pastayı biraz daha farklı olarak, buradaki gibi kek şeklinde de hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler ;

   1 Adet Kakaolu yada sade hazır pastatabanı
   3 Su bardağı süt
   3 Çorba kaşığı tepeleme un ( daha yoğun bir kıvam istenirse +1 çorba kaşığı nişasta  )
   1/ 2 Su bardağı toz şeker
   200 gr Labne peyniri

Keki ıslatmak için ;
  
   1 Kupa sıcak su
   2 Çorba kaşığı çözünebilir kahve + 2 Çorba kaşığı toz şeker 

Yapılışı ; 

   Tiramisu kreması için ; süt , un ve şekeri çırpma teliyle karıştırarak pişirin.Pişen kremanız biraz ılık hale gelince labne peynirini ekleyin ve mikserle bir kaç dk çırpın.
  Keki ıslatmak için ; kahveli karışımı hazırlayın.pandispanyanın iç yüzlerini bu karışımla ıslatın.
  Pandispanyanın ilk katına kremanın yarısını sürün,diğer katı üzerine kapatın.kalan kremayı pastanın üzerine ortasından itibaren dökerek kaplayın..Tiramisunuz biraz soğuyunca üzerine bol kakao serpin.Afiyet olsun..