23 Şubat 2021 Salı

ÇİKOLATALI SOS

 


Keklerinizin,tatlılarınız üzerine yakışacak harika bir çikolatalı sos tarifi 😊

Malzemeler

2 su bardağı süt 
1 tepeleme çorba kaşığı kakao 
1 tepeleme çorba kaşığı un 
2 tepeleme çorba kaşığı toz şeker ( damak tadınıza göre şekeri arttırıp veya azaltabilirsiniz.)
60 - 80 gr kadar bitter çikolata

Çikolata hariç diğer malzemeleri bir tencereye ekleyin. Çırpma teli ile karıştırarak pişirin. Kıvam alıp kaynayan sosunuzu ocaktan alın. İçine çikalatayıda ekleyip karıştırın. Sosunuz hazır ister sıcak ister ılıkken tatlı veya keklerinizin üzerine  kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.



ELMALI KURABİYE


 Malzemeler : 

125 gr tereyağı 

1 adet yumurta

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt 

1 tepeleme çorba kaşığı pudra şekeri

1 adet kabartma tozu 

3 su bardağı kadar un 

İçi için :

Rendelenmiş 3 adet orta boy elmayı, 2 çorba kaşığı toz şekeri bir pişirme kabına  ekleyip suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin. Pişince ocaktan alıp içine 1 çay kaşığı tarçın ilave edip soğumaya bırakın.

Yapılışı ;

Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, yoğurt, pudra şekerini  mikserle kısa bir süre çırpın. İçine bir su bardağı un ve kabartma tozunu da ekleyip yine kısa bir süre dah çırpıp çırpma işlemini bitirin. ( önden çırpma işlemi yapınca hamur daha kolay kıvam alıyor ve daha pürüzsüz oluyor ) kontrollü olarak un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Zamanınız varsa hamurunuzu biraz buzdolabında dinlendirin. Hamuru üçe bölün. Çok hafif unladığınız zeminde hamurunuzu yuvarlak şekilde açın. Net bir yuvarlak oluşturmak için hamurunuzu bir tencere kapağıyla kesebilirsiniz. Yuvarlak hamurunuzu kalem böreği gibi hazırlar gibi üçgenler kesin. Elmalı içten ekleyip rulo sarın. Bu şekilde kurabiyelerinizi hazırlayın. İsterseniz hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartıp içine elmalı içten ekleyip kapatıp yuvarlayabilirsiniz. Böyle başka şekillerde de hazırlayabilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kenarları kızarıncaya kadar pişirin. Pişen kurabiyelerinizin üzerine pudra şekeri serpin. Afiyet olsun.

-- Elmalı iç malzemesinde ve üzerlerine de pudra şekeri serpildiği için hamuruna şekeri az ekledim. Siz isterseniz şeker miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. 

Kartopu Kurabiye


Malzemeler : 

200 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

1 yumurta 

1 çay bardağı pudra şekeri

1 çay bardağı mısır nişastası 

1 paket kabartma tozu 

2 - 3 su bardağı un 

Üzeri için : pudra şekeri

Arzuya göre içine ufalanmış ceviz, badem veya rendelenmiş portakal limon kabuğu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.

Yapılışı ;

Bir kaba tereyağı yumurta pudra şekerini ekleyip mikserle kısa bir süre çırpın. İçine nişasta kabartma tozu ve 1 su bardağı unu da ekleyip yine kısa bit süre çırpın. Daha sonra içine kontrollü olarak un ekleyerek ele yapışmaya n yumuşak bir hamur elde edin. Bu arada eklemek istediğiniz aroma,kuruyemiş gibi malzemeler varsa onları da katabilirsiniz. Hamurunuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartarak yuvarlayıp tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Üzerlerini çok kızarmasın. Kenarları ve altı kızardıysa pişmiştir. Çok bekletmeyin. Kurabiyelerinizi fırından çıkardıktan bir kaç dakika sonra daha ılıkken pudra şekerine bulayın. Afiyet olsun.