25 Ağustos 2010 Çarşamba

Su Muhallebisi


Geleneksel tatlılarımızın güzel örneklerinden birisi..Su muhallebisinin en iyi arkadaşı ise gülsuyu ve pudra şekeri :) Muhallebi içine şeker konmadan pişirilir.Soğuduktan sonra gülsuyu ve pudraşekeri ile birlikte servis edilir.Ama gülsuyunu tatmaya cesaret edemeyenler için ve damak zevkine göre de  değişik sunum örnekleri vardır..

   ~ Su muhallebisi soğuduktan sonra üzerine gülsuyu ile birlikte hazırlanan bir şerbet dökülür.Servis esnasında da bu şerbet den ilave edilir. (aşağıdaki muhallebi tarifine göre ; 1-2 su bardağı su - 1 su bardağı şeker  ve 2 yemek kaşığı gülsuyu yeterli olur )
  
   ~ Su muhallebisine servis esnasında üzerine çok az gülsuyu gezdirerek dökülür ve bol pudra şekeri serpilir (ben bu şekilde servis ettim )
  
   ~ Gül suyundan hoşlanmayanlar için , servis esnasında sadece pudra şekeri serpilir.

   ~ Su muhallebisinin içine toz şeker ilave edilip pişirilir ve meyveli bir sos ile servis edilir..

Su Muhallebisi tarifi  Lezzet Dergisi

Malzemeler ;

   2 su bardağı süt
   1 su bardağı su
   1/ 2 çay bardağı un
   1/ 2 çay bardağı buğday nişastası (ben un eklemedim.1 çay bardağı nişasta kullandım )
   1/ 2 su bardağı toz şeker ( pudra şekeri ile servis edecekseniz eklemeyin )

Ayrıca ; gülsuyu ve pudra şekeri

Yapılışı ;
  
   Tüm malzemeleri bir tencereye alıp sürekli karıştırarak pişirin.Muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin.Muhallebiyi su ile ıslatılmış servis kabına  ya da tek kişilik kaplara paylaştırın. Arzu ettiğiniz şekilde servise hazırlayın.

Afiyet olsun..

23 Ağustos 2010 Pazartesi

Osmanlı Usulü Keşkül

Ramazan ayına girerken ;orucumuzu acaba nasıl tutarız,ayy çok sıcak,bu sene zor geçecek diye düşünüp konuşurken,şimdi 13. gününe kadar geldik :) Günler ne çabuk geçiyor..Diğer günleri de böyle güzel,huzurlu geçirmemiz dileğiyle..

Osmanlı usulü keşkül tarifini ; tatlı arkadaşım Sevgili Cafe Pepela da gördüğümde çok beğenmiştim.O zamandan beri misafirlerim için iftar mönüme eklemek aklımda idi. İyi ki denemişim,değişik ve çok güzel bir lezzeti var. Sadece ben de antep fıstığı macunu olmadığı için,benim hazırladığım keşkül daha açık renkli oldu :)

Malzemeler

   4 su bardağı süt
   4 çorba kaşığı pirinç unu
   1 su bardağı toz şeker
   30 gr çekilmiş badem
   50 gr çekilmiş antep fıstığı
   2 çorba kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı

   Sütü,pirinçununu,badem ve fıstığı bir tencereye alıp çırpma teli ile karıştırarak pişirin.Kaynamasına yakın toz şekeri ve hindistan cevizini ilave edin.
   Pişirdiğiniz tatlıyı arzu ettiğiniz bir servis kabına dökün.Oda sıcaklığına gelince üzerini süsleyip,buzdolabında muhafaza edin.Afiyet olsun.