24 Haziran 2011 Cuma

Zamane Kahvesi ve İki Güzel Tarifi

Bir önceki kayıtda bahsettiğim Sofra Buluşması Zamane Kahvesi 'nde gerçekleşti. Dekorasyonu,lezzetleri ve  makaronları ile beni de müdavimleri arasına aldı :)
Zamane Kahvesi 'nin ödüllü Executive Şefi  Gökhan Tufan 'ın bizimle paylaştığı tarifleri buraya ekliyorum,ben de kısa zaman içinde özellikle türk kahveli sıcak keki deneyeceğim..Fotoğrafları çekebildim ama tariflerde bazı detayları arasıra kaçırdım , o yüzden sevgili Tümay dan yardım alıyorum :)

Baklava Yufkasında Fırınlanmış Tavuk

Malzemeler 

4 adet baklava yufkası
2 adet tavuk budu (kemiksiz, derisi ile)
1 adet küp küp doğranmış kırmızı biber
1 adet küp küp doğranmış sarı biber
1 adet kuru soğan
4-5 dal taze fesleğen (doğranmış)
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı


Yapılışı ;

Öncelikle tavuk butlarını marine etmek için, bir kabın içine ezilmiş sarımsakları, 1 yemek kaşığı zeytinyağını (tercihen sızma) ve doğranmış fesleğenleri koyup karıştırın.
Tavuk butlarını da bu karışımla yoğurup 15-20 dakika bekletip marine edin.
1 yemek kaşığı zeytinyağında (tercihen riviera) yemeklik doğranmış kuru soğanı, renkli biberleri ve dolmalık fıstıkları kavurun.
Hazırladığınız bu iç harcı tavuk butlarınızın içine koyup rulo yapın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
Fırından çıkarıp iyice soğutun.
Baklava yufkalarını uzunlamasına dikdörtgenler elde edecek şekilde kesin ve aralarına tereyağı sürerek üst üste koyun.
Rahat rulo yapabilmek için baklava yufkalarını streç film üstüne koyun.Soğuttuğunuz tavuk rulolarını yufkanın üstüne koyup sıkıca rulo yapın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak servis yapın.

                                               ::::::::::::::::::::



Türk Kahveli Sıcak Kek 

Malzemeler 

250 gram kuvertür çikolata
250 gram tereyağı
5 yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
1/3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi

Yapılışı ;
Kuvertür çikolata ve tereyağını benmari usulü eritip birbirine karıştırın.
Ayrı bir kapta yumurta ile şekeri, iyice göz göz oluncaya kadar çırpın.
İçine erittiğiniz çikolata ve tereyağını yavaş yavaş ilave edin.
Un ve Türk kahvesini de ekleyip karıştırın.
Cezveyi yağlayıp unlayın. Unun fazlasını cezveyi ters çevirerek dökün. (cezve yerine kek kalıbı da kullanabilirsiniz).
Karışımınızı kalıplarınıza ya da cezvelerinize dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 8 dakika pişirin.
Yanında dondurma ile servis yapın.

Geleneksel Sofra Buluşmaları Etkinliği


Sofra Ekibinin düzenlediği 'Geleneksel Sofra Buluşmaları' etkinliği çerçevesinde, Sofra ekibi,Turkuvaz Dergi Grubu yöneticileri ve biz blog yazarları biraradaydık.
Yine Sofra bizleri çok güzel ağırladı..Tüm ekibin içten ve samimi davranışları beni kendilerine bir kez daha hayran bıraktı.
Bu güzel günde ödüllü Executive Chef Gökhan Tufan "Fırınlanmış Tavuk" ve "Cezvede Türk Kahveli Sıcak Kek" sunumunu bizlerle paylaştı.
Yemek fotoğrafçılığının önemli isimlerinden Erkin Ön ve  Mehmet Ateş'in 'Yemek Fotoğrafçılığı' Workshopunda  ise yemek fotoğrafçılığı ile ilgili önemli bilgiler öğrendik.

Daha detaylı bilgiler ve fotoğraflar için ;
Sofra Geleneksel Buluşma 
ve
Sabah - Sofra Geleneksel Buluşma 

Çok keyifli ve bol bilgili bu güzel gün için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum..

21 Haziran 2011 Salı

Ananaslı Tart

























Ananaslı tart kekin malzemelerini ve yapılışını aşağıya ekleyeceğim ama siz kremasını ve meyve seçimini kendi damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.

Sevgili  Duru Mutfak ta da çok güzel bir tart kek tarifi var.Çikolatalı olsun benim tartım derseniz kesin uğrayın :)

Malzemeler

   1 yumurta
   4/3 su bardağı toz şeker
   1/2 su bardağı süt
   1/2 su bardağı sıvı yağ
   5 gr kabartma tozu
   1.5 - 2 su bardağı un
   arzuya göre vanilya veya limon aroması
   
Krema için ; ben evdeki vanilyalı pudingi değerlendirdim.Yalnız biraz duru oldu.Daha az süt ölçüsü ile pişirilirse daha güzel olacaktır.puding yerine pastacı kreması da güzel bir tercih olabilir.

Üzeri için ; 8-10 dilim ananas ve çilek veya arzu ettiğiniz başka meyve seçenekleri

Yapılışı ;

   Kek için tüm malzemeleri bir arada 5 dk kadar çırpın.(birarada çırpmaktan korkmayın,zaten çok kabarmasını istemiyoruz ) tart kalıbınıza döküp önceden ısıtılmış fırında pişirin.oda sıcaklığına gelen kek tabanının üzerine pişirdiğiniz pudingi veya pastacı kremanızı ekleyin ve yine soğuduktan sonra üzerine meyveleri arzu ettiğiniz şekilde dizerek süsleyin.























Afiyet olsun ..

20 Haziran 2011 Pazartesi

Vişneli Sütlü Tatlı

Muhallebi için malzemeler ,

   1 litre süt
   1 su bardağı toz şeker
   3 çorba kaşığı un
   2 çorba kaşığı nişasta 
   Arzuya göre vanilya veya limon aroması

 Vişneli sos için malzemeler,
   
   3 su bardağı vişne suyu
   3 çorba kaşığı nişasta
   1/ 2 su bardağı toz şeker

Yapılışı ,
   
   Öncelikle sütlü tatlı için tencereye tüm malzemeleri ekleyin.Çırpma teli ile karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.Pişen tatlıyı arzu ettiğiniz servis kabına veya tek kişilik kaselere dökün.Vişneli sos için de yine tüm malzemeleri bir tencereye ekleyip karıştırarak kaynayıp yoğunlaşıncaya kadar pişirin.Soğuyan muhallebinizin üzerine yavaş yavaş dökün.Buzdolabında dinlendirin.

... Muhallebi ile sosun arasına veya Vişneli sosun içine vişne taneleri  de ekleyebilirsiniz.
... Kedidili veya pötibör bisküvi ile tatlıya katman oluşturabilirsiniz.  Afiyet olsun..