23 Ocak 2010 Cumartesi

Kış Çorbası ve Domates Çorbası

Malum havalar soğuk ve bu havalara uygun çok güzel bir etkinlik daha; TuzBiberDergisi'nin bu ayki konusu çorbalar..
Kışın çorbasız günümüz geçmiyor diyebilirim. Ben çorbalara bakliyat eklemeyi çok seviyorum.Bence hem tadını zenginleştiriyor hemde benim oğluş için daha besleyici hale geliyor.Boş bir vaktimde buğdayı,nohutu,yeşil mercimeği haşlayıp ve aynı zamanda etsuyu hazırlayıp dondurucuma koyuyorum,ondan sonrası zaten çok pratik oluyor..Geçelim artık çorbalara;



Kış Çorbası

Malzemeler
  • 2 tepeleme çorba kaşığı un
  • 2 tepeleme çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 4-5 su bardağı su (yarı ölçü et suyu olabilir)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • tuz-pulbiber-nane
Yapılışı;
  1. Yoğurdu,unu ve 3-4 bardak suyu tencereye ekleyip,çırpma teliyle karıştırarak pişirin.
  2. Kaynamasına yakın buğdayı, mercimeği ve tuzu ekleyin.Çorbanıza arzu ettiğiniz kıvama göre sıcak su ekleyin. Çorbanızı kısık ateşte 10-15 dk kaynatın.
  3. En son küçük bir tavada tereyağı,pulbiber,nane hazırlayıp çorbaya ekleyin.Afiyet olsun..



Yeşil Mercimekli Domates Çorbası

Malzemeler
  • 2 su bardağı rendelenmiş domates
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 4-5 bardak su
  • tuz-karabiber-nane
Yapılışı ;
  1. Tencerede unu 2-3 dk kavurun.Tereyağını,rendelenmiş domatesi,salçayı ekleyip çok az daha karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam istiyorsanız bu aşamada blender kullanabilirsiniz.
  2. Su,yeşil mercimeği,tuzu,karabiberi, naneyi ekleyip pişirin.Çorbanızı 10 dk kısık ateşte kaynatın. Arzunuza göre kıtır ekmekle servis yapın. Afiyet olsun..