22 Aralık 2013 Pazar

TAÇ POĞAÇA & KEK KALIBINDA POĞAÇA


   Ara sıra tuzlu tarifler de eklemek lazım ama :) Bugün bloğumuzda yumuşacık bir poğaça var. Aynı zamanda çay ve kahvaltı sofralarına yakışacak çok da güzel bir görseli var.Tarif sevgili arkadaşım Yemek Vakti Aylin ' e ait. Kendisi kıymalı iç harcı ile hazırlamış.Tarife buradan da ulaşabilirsiniz..Ben evdekilerin isteği üzerine peynirli hazırladım.Siz de peynirli,kıymalı,patatesli vb. arzu ettiğiniz iç harcı ile deneyebilirsiniz.

  Malzemeler:

   125 gr oda ısısında tereyağı
   1 çay bardağı yoğurt
   1 çay bardağı süt
   1 paket kabartma tozu
   2 yumurta (1 tane yumurta sarısı üzeri için ayrılcak)
   1 tatlı kaşığı tuz
   Aldığı kadar un (3,5 sb kadar)
   Susam,çörekotu

İç harcı için :
  
   1 kase kadar ufalanmış peynir ve bir tutam ufak doğranmış maydanoz karışımı

Yapılışı ;

     Poğaça için un hariç bütün malzemeyi karıştırın.Unu kontrollü ekleyerek sert olmayan  bir hamur elde edin.
   Hamurdan mandalinadan biraz küçük parçalar koparıp elinizle açın.Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar iç harcından koyup kapatın.Kapanma yeri alta gelecek şekilde yağlanmış kek kalıbına poğaçaları dizin.
   Kek kalıbındaki poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp susam,çörekotu serpin.180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
 ___ Eğer kek kalıbınız küçük veya çok derinse,yuvarlak orta boy bir tepsinin ortasına ısıya dayanıklı yine yuvarlak bir kase koyun. O kasenin içine de biraz su ekleyin.(fırında kasenin yine de ısıdan zarar görmesin diye).Daha sonra, kase ve tepsi arasında kalan daire şeklindeki boşluğa poğaçaları  dizebilirsiniz.

6 yorum:

  1. Harika görünüyor Behiye hanım ellerinize sağlık, fikirde oldukça orijinal :) denemeye değer. Kaç adet çıkıyor yada kek kalıbınız büyük boy diye mi sormalıyım bilemedim. :)
    Sevgiler, güzel yıllar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Öznur hanım :) ben orta boy yuvarlak bir tepsinin ortasına içi biraz su dolu ısıya dayanıklı bir kase koydum. tepsi ve kase arasındaki boşluğa da poğaça hamurlarını dizdim.11-12 dilim çıktı.kalan bir kaç tane poğaça hamurlarını da başka bir küçük tepsi de tekli olarak pişirdim.umarım yardımcı olabilmişimdir.sevgilerr :)

      Sil
  2. Ellerine sağlık Behiyecim. Nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Biliyorum bu pogacayi cok şık oluyor. Ellerinize saglik. Bana da bekleerim. Sevgiler, Şeyda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki , yeni bir güzel blog ile tanışmaktan mutluluk duyarım :)sevgiler

      Sil