25 Aralık 2012 Salı

Tatlı Ekmek


   Geçen perşembe günü,  COOK  un düzenlediği ''Yeni Yıl Yemekleri '' blogger etkinliğine katıldık. Değerli şef Ceyda Baza ile birlikte çok güzel tarifler hazırladık.Tariflerin hepsi de birbirinden güzeldi ama benim aklım muzlu truffle ve yeniyıl ekmeğinde kaldı.
   İsmi yeniyıl ekmeği olarak geçiyor ama içindeki malzemelerden dolayı yemişli ekmek veya tatlı ekmek olarak her daim zevkle tüketilebilir.Tadı paskalya çöreğini andıran bu ekmek tarifini denemenizi öneririm :)

Malzemeler :
   650 gr un (ölçüyü kıvamına göre eksiltip arttırabilirsiniz)
   110 gr şeker
   200 ml ılık su
   30 gr kuru maya
   2 adet yumurta
   115 gr tereyağı
   10 gr. tuz
   kuru kayısı,incir,ceviz,badem vb.
   Üzeri için 1 yumurta sarısı

Yapılışı ,
 ölçünün yarısı kadar unu ile tereyağını bir kaba alıp parmak uçlarınızla karıştırarak kırıntı haline getirin.Ayrı bir kapta su,şeker,tuz,yaş maya,yumurtaları karıştırın.Un-tereyağı karışımının ortasına havuz şeklinde açıp kapta hazırladığınız karışımı boşaltın.Kıvam alana kadar ara ara un ekleyerek yoğurun.Hamuru bir  süre mayalanmaya bırakın.Daha sonra içine doğradığınız kuru meyveleri ve ufalanmış ceviz vb. malzemeleri ekleyin ve biraz daha yoğurun.Hamuru tekrar kaba alıp üzerini kapatıp yarım saat kadar daha bekletin.Mayalanan hamuru arzu ettiğiniz bir fırın kabına alıp üzerine yumurta sarısı sürün.Önceden ısıtılmış fırında pişirin.Servis zamanında üzerine pudra şekeri dökün.Afiyet olsun..


Biz bu tarifleri hazırlarken,bir yandan şefimiz bize fırında hindi hazırladı.Hindi Fırın poşetinin büyük boy modelinde beklenilenden çok daha kısa bir sürede pişti.


O gün hava çok karlı olduğu için bir an önce eve dönme telaşından pek güzel fotoğraflar çekemedim.Bu yüzden muzlu truffle tarifini de yeniden hazırlayıp paylaşacağım.
   Bu güzel workshop için COOK ailesine, Şef Ceyda Baza ve EKS Mutfak Akademisi 'ne çok teşekkürler..

6 yorum:

  1. Hersey cok iştah acıcı gözüküyor !

    YanıtlaSil
  2. NEfis olmuş.. hindiyi merak ettim, ne sürdü üzerine o kadar güzel kızarması için

    YanıtlaSil
  3. ne kadar güzel bir sofra bu böyle. Çok eğlenceli bir workshop olmuş

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık muhteşem lezzetli görünüyor.Acilen yapmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  5. nefis görünüyor ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ediyorum :)

    Yemekbahane,hindinin üzerine kırmızı biber,fesleğen,kekeik karabiber,sarımsak ve sıvıyağ sürüldü. sevgiler :)

    YanıtlaSil