29 Ocak 2021 Cuma

MISIR UNLU TUZLU KEK


Malzemeler 

2 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı mısır unu 
1 paket kabartma tozu
1 adet havuç 
1 er tutam dereotu - taze soğan - maydanoz 
Minik top peynirler veya minik doğranmış beyaz peynir

Yapılışı 

Bir çırpma kabına yumurta,süt ve sıvıyağı ekleyip çırpın. Kabartma tozu ve mısır ununu katıp kek hamuru kıvamına gelene kadar çırpın.En son içine rendelediğiniz havucu ve doğradığınız yeşillikleri ilave edip karıştırın. Muffin kalıplarına veya hafif yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına dökün. Üzerlerine peynirlerden ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.

 İnstagram / @behiyesonmez

FOCACCIA

     

Malzemeler :

1 su bardağı ılık su
1 paket instant toz maya (10gr )
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı kadar un
Üzeri için , 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı domates (kurutulmuş domateste olabilir ) zeytin,kekik

Yapılışı :
Bir kaba çok az ısıttığınız ılık suyu,mayayı,toz şekeri ekleyin ve elinizle biraz karıştırın. Daha sonra içine tuz,sıvıyağ ve 2 su bardağı unu ekleyin. Daha sonra kontrollü olrarak un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın.Az yağladığınız fırın kabınıza hamurunuzu koyup üzerini temiz bir bez örterek mayalanmasını bekleyin. Yarım saat 40 dk kadar mayalanıp Kabaran hamurunuzu elinize zeytinyağı alarak hem kabınıza yayıp hemde parmaklarınızla bastırarak sıralı çukurlar oluşturun. Üzerine malzemelerinizi dizip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Buraya tıklayarak http://www.cakeinlife.com/2019/12/focaccia.html daha önce de hazırladığım focaccıa paylaşımına da bakabilirsiniz.Afiyet olsun.

İnstagram / @behiyesonmez 

24 Aralık 2020 Perşembe

YENİ YIL KURABİYELERİ


Sizi bizim şirin geyiklerimizle tanıştırayım. Mina ile birlikte hazırladık. Kurabiye süslemek evde olduğumuz şu günlerde çocuklarınızla birlikte keyif alacağınız harika etkinliklerden birisi,,tavsiye ederim.

Kurabiye için malzemeler :

125 gr tereyağı
1 adet yumurta 
1 çay bardağı pudra şekeri 
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 su bardağı un (un ölçüsü artıp azalabilir )
Arzuya göre vanilya,tarçın veya portakal limon aromaları

Bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağı,pudra şekeri ve yumurtayı elinizle biraz karıştırın.daha sonra içine 1.5 su bardağı unu,kabartma tozunu ve istiyorsanız vanilya vb. aroma ekleyin yoğurmaya başlayın. Kıvamına göre az az un ekleyin. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olacak.Hazır olan hamurunuzu 10- 15 dk kadar buzdolabında dinlendirin.
Dinlenen hamurunuzu merdane yardımıyla iki yağlı kağıt arasında veya çok az un serptiğimiz tezgahta 1cm inceliğinde açın. Kurabiye kalıplarıyla kesip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Kısa sürede pişiyorlar.Kenarları kızardığında pişmiş demektir.
Soğuyunca kurabiyelerinizi istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Biz erittiğimiz bitter çikolata ve bonibonlarla süsledik. Afiyet olsun..

10 Aralık 2020 Perşembe

Puf Puf Minik Ekmekler



Malzemeler :

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket toz maya (10gr)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
3- 4 su bardağı un 

Yapılışı ,

Ilık sütü, suyu bir kaba ekleyin.İçine mayayı ve şekeri ekleyip biraz karıştırın.
Sıvıyağ, tuz ve kontrollü olarak un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın.
Hamurun üzerini temiz bir bez kapatarak yarım saat kadar mayalanmasını bekleyin.
Mayalanıp kabaran hamurunuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartıp yuvarlayıp fırın kabınıza dizin.Yine üzerine temiz bir bez örterek 15 dk kadar daha bekletin. Daha sonra üzerine çok çok az süt sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

İsterseniz hamur toplarının içine marmelat,sürülebilir çikolata kreması veya istediğiniz bir malzemede ekleyebilirsiniz. 
Afiyet olsun..



8 Haziran 2020 Pazartesi

REYHAN ŞERBETİ


Tarif Sevgili Özge den 

Malzemeler :

1 demet reyhan ( mor yapraklılardan seçin )
1 su bardağı toz şeker
1 limon
1 çay kaşığı limon tuzu 
1  çubuk tarçın
2 - 3 adet karanfil
1,5 litre sıcak su

Reyhanları güzelce yıkayıp çukur bir kaba koyun. İrice doğradığınız limonları ve diğer malzemerli de reyhanların üzerine ekleyip üstüne kaynar olan sıcak suyunuzu dökün. Şeker eriyinceye kadar yavaş yavaş karıştırın. Şeker eriyince karıştırmayı bırakın. Bu şekilde 1- 2 saat bekletin. Daha sonra süzerek buzdoabında soğıtun. Soğuk servis yapın. Afiyet olsun..

5 Haziran 2020 Cuma

TAM BUĞDAY UNLU KEK & ÇİLEKLİ KEK


Bugünlerde çocuklar da evde olduğu için hemen hemen her gün bir şeyler yapmaya çalışıyorum. O yüzden son zamanlarda az malzemeli günlük pratik lezzetler daha iyi oluyor.
Bu güzek kek de onlardan biri malzemeleri küçük bir fırın kabına veya kare borcama göre, isterseniz muffin kaplarında da hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler :

2 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri (şekeri daha fazla ekleyebilirsiniz bize bu kadar yeterli oluyor)
1 çay bardağı süt
2 tepeleme çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı ( 80 - 100 gr arası )
1 paket kabartma tozu
1 buçuk su bardağı tam buğday unu
Bir kaç tane dilimlenmiş çilek ve çikolata parçaları

Yapılışı :
Bir çırpma kabında yumurta, pudra şekeri ve tereyağını bir kaç dk krema haline gelinceye kadar çırpın.içine sütü ilave edip karıştırın. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin ve yine kısa bir süre çırparak karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz veya yağladığınız fırın kabına hamurunuzu dökün. Üzerine dilimlenlenmiş çileklerden ve parça çikolatalardan ekleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

İsterseniz kek hamurunuza vanilya, limon kabuğu rendesi vb. ekleyebilirsiniz ve yine çilek yerine vişne vb başka meyvelerle deneyebilirsiniz. Afiyet olsun..

TAVADA KEK


Bazen daha pratik daha hızlı birşeyler hazırlamak istersiniz ya, işte tava da kek de öyle birşey :) hem çok pratik hem de çok lezzetli 

Bir çırpma kabında 2 adet yumurtayı yarım su bardağı toz şekeri bir kaç dk çırpın. İçine yarım su bardağı süt,yarım su bardağı sıvıyağ, ile 1buçuk su bardağı un, 1 çorba kaşığı kakao ve 1 paket kabartma tozunu da eleyerek ekleyin ve yine klasik bir kek hamuru oluncaya kadar çırpın.

Yağladığınız ve unladığınız 26 cm lik tavaya ( tavayı unladıktan sonra tavayı biraz ters çevirin fazla unlar dökülsün) kek hamurunuzu dökün. Kısık ateşte kapağı kapalı pişmeye alın. Tahminen 25-30 dik da pişer yine de kürdan kontrolü yaparak kürdan temiz çıkınca kekinizi ocaktan alın. Pişen keki ilk sıcaklığı gidince  bir servis tabağına ters çevirin. İsterseniz üzerine çikolatalı bir sosla servis edin. Afiyet olsun.


    İnstagram / @behiyesonmez