8 Ocak 2013 Salı
Kremalı Havuçlu Kek
Bizim mutfakta dün pişen ve bugüne kalmayan kek :)
Malzemeler :
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı kadar ufalanmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Kreması için :
3 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un (fazla tepeleme olmasın)
1 çorba kaşığı nişasta (fazla tepeleme olmasın)
yarım su bardağı şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
Yapılışı ,
Bir çırpma kabına yumurtaları ve şekeri 3-4 dk çırpın.Sütü ve sıvıyağı da ekleyip çırpmaya devam edin.Unu,kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın.En son içine havucu,tarçını ve cevizi (cevizin birazını ayırıp,kremanın üzerinde kullanabilrsiniz) ekleyip 1-2 kez karıştırıp kalıbınıza dökün.Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Pişen kekinizin ılımasını beklerken,bir tencereye sütü,unu ve nişastayı ekleyip çırpma teli ile kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.Pişen kremanızı ocaktan alın ve vanilya ile tereyağını katıp karıştırın.Oda sıcaklığına gelen kekinizi katlara ayrın.Aralara ve üzerine krema sürün.Arzu ettiğiniz şekilde süsleyin.Afiyet olsun..
___ Bu kek kremasız da çok güzel oluyor.Arzu ettiğiniz bir kek kalıbında pişirip kremasızda hazırlayabilrsiniz. Ya da dikdörtgen bir kalıpta da pişirip,katlara ayırmadan da direk üzerine krema dökebilrsiniz.
Böyle bir kekin yanına da sıcacık bir çay gider diyerek, Buradan Doğadan ı hatırlatmak istiyorum.Yeni yıl da yaratıcı çok güzel bir hediye yollamışlar..Ağacın dallarına bağlanmış çeşit çeşit bitki ve meyve çayları :)
Ayrıca bir de Şekersiz bitki şekerleri Kendilerine teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum..
Etiketler:
Kek - Browni
5 Ocak 2013 Cumartesi
Labne Peynirli Kek
İçindeki labne peynirinden dolayı yumuşacık ve limon aromalı güzel bir kek tarifi ..
Malzemeler :
3 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
125 gr tereyağı
200 gr labne peyniri
1.5 ile 2.5 arası su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1-2 yemek kaşığı limon suyu
Arzuya göre üzeri için badem,fındık vb.
Yapılışı,
Bir çırpma kabına yumurtaları,şekeri,oda sıcaklığındaki tereyağını ve labne peynirini ekleyip krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.1.5 su bardağı unu,kabartma tozunu eleyerek ve limonu ekleyerek çırpma teli ile karıştırın.Un ölçüsünü kıvamına göre arttırabilirsiniz.( labne peynirinin yoğunluğuna göre un ölçüsü değişebiliyor) Hazırladığınız kek hamurunu yağladığınız pişirme kabınıza alın.Üzerine isterseniz file bademler serpiştirip önceden ısıtılmış fırında pişirin.Afiyet olsun..
Etiketler:
Kek - Browni
4 Ocak 2013 Cuma
Bebek Çorbaları & Bebek Sebze Püreleri
( patates + havuç + brokoli + irmik )
Çoğu bebekde olduğu gibi Yağmur Mina da sebze pürelerine biraz daha zor alıştı.Ama şimdi severek yiyor.Bende kış mevsiminin de avantajı ile tazecik sebzelerle her gün farklı bir çorba hazırlıyorum.Doktorumuzun ve kendi tecrübelerimden yola çıkarak özetlersek :
___ Sebze olarak ilk başta patates ve havuç ile başladım.Daha sonra her seferinde başka bir tane sebze daha ekledim.Şu an için de öyle çok karışık çorbalar hazırlamıyorum.Her sebzenin tadını anlasın istiyorum.
___ Çorbalara irmik,bulgur veya pirinç ilave ediyorum.Bazen çorbayı servis esnasında tam buğday unu ekmek içinden çok az ufalıyorum.
___ Pişirme şekli olarak düdüklü tencereyi (Fissler vitavit )tercih ediyorum.Çok az suda pişiriyorum ve günlük hazırlıyorum.
___ Çorbalarına bu ay kıyma eklemeye başladım.Doktorumuz henüz tavuk yedirmeyi uygun görmedi.Sadece kuzu kıyması ve balık..
(patates + havuç + kereviz + kereviz yaprakları )
Sebze püresi meyveler posali olarak yenebildigi andan itibaren verilebilir. Baslangiçta havuç, patates, pirinç ve yag eklenerek hazirlanir. Zaman içinde maydanoz, kabak, ispanak kereviz, karnabahar gibi sebzeler -3 ila 5 gün araliklarla- eklenebilir. Sebze çorbasi yaparken olabildigince mevsim sebzeleri kullanilmalidir. Pirasa ve taze fasulye gibi sebzeler püre haline getirilmeleri zor oldugu için erken dönem sebze pürelerine konmazlar. Baklagil grubu 7-7,5 aydan sonra önerilir. Patlican besleyici degeri olmadigi ve bol nikotin içerdigi için; bakla ise nadir bir hastalik olmakla birlikte favizme yol açabilecegi için önerilmez.Yesil yaprakli sebzeler demir kaynaklari arasindadir. Örnegin sebze çorbasina 1 yaprak ispanak veya pazi konabilir. Yesil yaprakli sebzeler bekletildiginde nitrit olusumunun artacagi unutulmamali ve yesil yaprakli sebzeler günlük tüketilmelidir.(Kaynak www.gulaykaradeniz.com)
Bebekler için sebze çorbası
Malzemeler
1 küçük patates
1 küçük havuç
1 küçük kereviz ve yaprakları
2 silme çorba kaşığı pirinç,bulgur veya irmik
su,zeytinyağı
Yapılışı ,
Sebzeleri iyice yıkayın,kabuklarını soyun ve doğrayın.Düdüklü tencereye ekleyip sebzelerin üzerini çok geçmeyecek şekilde su ekleyip kısa sürede pişirin.(normal tencerede veya buharlı pişirme tekniği de kullanabilirsiniz) Daha sonra yine tercihinize göre ya blender da yada süzgeçten geçirerek püre haline getirin.Çorbanız biraz ılıyınca üzerine zeytinyağını ekleyip karıştırın.(bir öğünlük çorbaya bir çay kaşığı zeytinyağı ekliyorum.)
Bebekler için sebze çorbası
Malzemeler
1 küçük patates
1 küçük havuç
yarım su bardağı kadar bezelye
2 silme çorba kaşığı pirinç,bulgur veya irmik
su,zeytinyağı
Yapılışı ,
Sebzeleri iyice yıkayın,kabuklarını soyun ve doğrayın.Düdüklü tencereye ekleyip sebzelerin üzerini çok geçmeyecek şekilde su ekleyip kısa sürede pişirin.(normal tencerede veya buharlı pişirme tekniği de kullanabilirsiniz) Daha sonra yine tercihinize göre ya blender da yada süzgeçten geçirerek püre haline getirin.Çorbanız biraz ılıyınca üzerine zeytinyağını ekleyip karıştırın.(bir öğünlük çorbaya bir çay kaşığı zeytinyağı ekliyorum.)
Çoğu bebekde olduğu gibi Yağmur Mina da sebze pürelerine biraz daha zor alıştı.Ama şimdi severek yiyor.Bende kış mevsiminin de avantajı ile tazecik sebzelerle her gün farklı bir çorba hazırlıyorum.Doktorumuzun ve kendi tecrübelerimden yola çıkarak özetlersek :
___ Sebze olarak ilk başta patates ve havuç ile başladım.Daha sonra her seferinde başka bir tane sebze daha ekledim.Şu an için de öyle çok karışık çorbalar hazırlamıyorum.Her sebzenin tadını anlasın istiyorum.
___ Çorbalara irmik,bulgur veya pirinç ilave ediyorum.Bazen çorbayı servis esnasında tam buğday unu ekmek içinden çok az ufalıyorum.
___ Pişirme şekli olarak düdüklü tencereyi (Fissler vitavit )tercih ediyorum.Çok az suda pişiriyorum ve günlük hazırlıyorum.
___ Çorbalarına bu ay kıyma eklemeye başladım.Doktorumuz henüz tavuk yedirmeyi uygun görmedi.Sadece kuzu kıyması ve balık..
(patates + havuç + kereviz + kereviz yaprakları )
Sebze püresi meyveler posali olarak yenebildigi andan itibaren verilebilir. Baslangiçta havuç, patates, pirinç ve yag eklenerek hazirlanir. Zaman içinde maydanoz, kabak, ispanak kereviz, karnabahar gibi sebzeler -3 ila 5 gün araliklarla- eklenebilir. Sebze çorbasi yaparken olabildigince mevsim sebzeleri kullanilmalidir. Pirasa ve taze fasulye gibi sebzeler püre haline getirilmeleri zor oldugu için erken dönem sebze pürelerine konmazlar. Baklagil grubu 7-7,5 aydan sonra önerilir. Patlican besleyici degeri olmadigi ve bol nikotin içerdigi için; bakla ise nadir bir hastalik olmakla birlikte favizme yol açabilecegi için önerilmez.Yesil yaprakli sebzeler demir kaynaklari arasindadir. Örnegin sebze çorbasina 1 yaprak ispanak veya pazi konabilir. Yesil yaprakli sebzeler bekletildiginde nitrit olusumunun artacagi unutulmamali ve yesil yaprakli sebzeler günlük tüketilmelidir.(Kaynak www.gulaykaradeniz.com)
Bebekler için sebze çorbası
Malzemeler
1 küçük patates
1 küçük havuç
1 küçük kereviz ve yaprakları
2 silme çorba kaşığı pirinç,bulgur veya irmik
su,zeytinyağı
Yapılışı ,
Sebzeleri iyice yıkayın,kabuklarını soyun ve doğrayın.Düdüklü tencereye ekleyip sebzelerin üzerini çok geçmeyecek şekilde su ekleyip kısa sürede pişirin.(normal tencerede veya buharlı pişirme tekniği de kullanabilirsiniz) Daha sonra yine tercihinize göre ya blender da yada süzgeçten geçirerek püre haline getirin.Çorbanız biraz ılıyınca üzerine zeytinyağını ekleyip karıştırın.(bir öğünlük çorbaya bir çay kaşığı zeytinyağı ekliyorum.)
Bebekler için sebze çorbası
Malzemeler
1 küçük patates
1 küçük havuç
yarım su bardağı kadar bezelye
2 silme çorba kaşığı pirinç,bulgur veya irmik
su,zeytinyağı
Yapılışı ,
Sebzeleri iyice yıkayın,kabuklarını soyun ve doğrayın.Düdüklü tencereye ekleyip sebzelerin üzerini çok geçmeyecek şekilde su ekleyip kısa sürede pişirin.(normal tencerede veya buharlı pişirme tekniği de kullanabilirsiniz) Daha sonra yine tercihinize göre ya blender da yada süzgeçten geçirerek püre haline getirin.Çorbanız biraz ılıyınca üzerine zeytinyağını ekleyip karıştırın.(bir öğünlük çorbaya bir çay kaşığı zeytinyağı ekliyorum.)
Etiketler:
Bebek ve Çocuklar İçin
25 Aralık 2012 Salı
Tatlı Ekmek
Geçen perşembe günü, COOK un düzenlediği ''Yeni Yıl Yemekleri '' blogger etkinliğine katıldık. Değerli şef Ceyda Baza ile birlikte çok güzel tarifler hazırladık.Tariflerin hepsi de birbirinden güzeldi ama benim aklım muzlu truffle ve yeniyıl ekmeğinde kaldı.
İsmi yeniyıl ekmeği olarak geçiyor ama içindeki malzemelerden dolayı yemişli ekmek veya tatlı ekmek olarak her daim zevkle tüketilebilir.Tadı paskalya çöreğini andıran bu ekmek tarifini denemenizi öneririm :)
Malzemeler :
650 gr un (ölçüyü kıvamına göre eksiltip arttırabilirsiniz)
110 gr şeker
200 ml ılık su
30 gr kuru maya
2 adet yumurta
115 gr tereyağı
10 gr. tuz
kuru kayısı,incir,ceviz,badem vb.
Üzeri için 1 yumurta sarısı
Yapılışı ,
ölçünün yarısı kadar unu ile tereyağını bir kaba alıp parmak uçlarınızla karıştırarak kırıntı haline getirin.Ayrı bir kapta su,şeker,tuz,yaş maya,yumurtaları karıştırın.Un-tereyağı karışımının ortasına havuz şeklinde açıp kapta hazırladığınız karışımı boşaltın.Kıvam alana kadar ara ara un ekleyerek yoğurun.Hamuru bir süre mayalanmaya bırakın.Daha sonra içine doğradığınız kuru meyveleri ve ufalanmış ceviz vb. malzemeleri ekleyin ve biraz daha yoğurun.Hamuru tekrar kaba alıp üzerini kapatıp yarım saat kadar daha bekletin.Mayalanan hamuru arzu ettiğiniz bir fırın kabına alıp üzerine yumurta sarısı sürün.Önceden ısıtılmış fırında pişirin.Servis zamanında üzerine pudra şekeri dökün.Afiyet olsun..
O gün hava çok karlı olduğu için bir an önce eve dönme telaşından pek güzel fotoğraflar çekemedim.Bu yüzden muzlu truffle tarifini de yeniden hazırlayıp paylaşacağım.
Bu güzel workshop için COOK ailesine, Şef Ceyda Baza ve EKS Mutfak Akademisi 'ne çok teşekkürler..
Etiketler:
Aparatif - Kahvaltılık Tarifler,
Workshop - Etkinlik
21 Aralık 2012 Cuma
İGLO Pratik Lezzetler Workshop
Sevgili Tijen'in daveti ile geçen hafta İGLO Pratik Lezzetler kursuna katıldım.Ürünlerini beğendiğim her zaman kullandığım markaların, düzenledikleri workshoplara katılmak beni daha da mutlu ediyor.Bu eğitimde de yine hem yeni tarifler bilgiler öğrendim hem de değerli blogger arkadaşlarımla keyifli saatler geçirdik.
Mönü de ;
İGLO Gurme Karidesli Acı Tatlı Çorba
İGLO Bezelyeli Humus
İGLO Taze Fasulyeli Pilav
vee benim favori yemeğim İGLO Alaska Mezgitli Karnıyarık vardı.. Bu tarifi balıkseverlerin özellikle denemesini tavsiye ederim.
İglo Alaska Mezgitli Karnıyarık
4 kişilik için malzemeler :
2 adet patlıcan
2 adet soğan
2 diş sarımsak
1 paket İglo Alaska Mezgiti
1 adet domates
1 adet kesme şeker
bir tutam maydanoz
tuz-karabiber-sıvıyağ
Yapılışı
Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda 15 dk. bekletin. Soğan ve sarımsağı jülyen doğrayın.Mezgiti küpler halinde doğrayın.Tavada sıvıyağı ısıtın.Sırasıyla soğan,sarımsak,mezgiti ekleyerek kavurun.Kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesi ve şekeri ekleyip kavurmaya devam edin.Tuz ve biber ile tatlandırın.Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp kurulayın.Tavaya sıvıyağ ekleyin ve biraz kızdırın.Bu yağda patlıcanları kızartın.Bu arada maydanozları doğraytın ve mezgitli harç ile karıştırın.Kızarttığınız patlıcanların içini mezgitli iç harç ile doldurun.180 c fırında 10-15 dk fırınlayın. Afiyet olsun..
Etiketler:
Workshop - Etkinlik,
Yemek Tarifleri
18 Aralık 2012 Salı
Karamelli Muhallebi & Napolyon Tatlısı
Tarif sevgili Gülay'dan
Muhallebi için malzemeler :
1 litre süt
6 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1 paket krema (200ml)
Karameli için malzemeler :
1 su bardağı toz şeker
1 paket krema (200 ml )
Üzeri için :
2 adet milföy
Yapılışı ;
Muhallebi için, vanilya ve krema hariç bütün malzemeleri bir tencereye alıp karıştırarak pişirin.Kaynayıp pişen muhallebinize vanilya ve kremayı ekleyip çırpın.Tek kişilk kuplara veya dilimleyerek servis edecekseniz,bir servis kabına dökün.
Karameli için, şekeri tencereye ekleyip arada karışrarak tüm şeker eriyip, karamel rengi alana kadar pişirin.Eriyince ocaktan alıp, kremayı ekleyip, karıştırın. Bu aşamada karameliniz topaklaşırsa tekrar kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin.Soğuyan muhallebinin üzerine paylaştırın.Milföyleri merdane ile biraz inceltip,fırında kızartın.Kızaran milföyleri kırıp ufalayın ve servis edeceğiniz zaman muhallebinin üzerini bu milföylerle süsleyin.Afiyet olsun..
Muhallebi için malzemeler :
1 litre süt
6 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1 paket krema (200ml)
Karameli için malzemeler :
1 su bardağı toz şeker
1 paket krema (200 ml )
Üzeri için :
2 adet milföy
Yapılışı ;
Muhallebi için, vanilya ve krema hariç bütün malzemeleri bir tencereye alıp karıştırarak pişirin.Kaynayıp pişen muhallebinize vanilya ve kremayı ekleyip çırpın.Tek kişilk kuplara veya dilimleyerek servis edecekseniz,bir servis kabına dökün.
Karameli için, şekeri tencereye ekleyip arada karışrarak tüm şeker eriyip, karamel rengi alana kadar pişirin.Eriyince ocaktan alıp, kremayı ekleyip, karıştırın. Bu aşamada karameliniz topaklaşırsa tekrar kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin.Soğuyan muhallebinin üzerine paylaştırın.Milföyleri merdane ile biraz inceltip,fırında kızartın.Kızaran milföyleri kırıp ufalayın ve servis edeceğiniz zaman muhallebinin üzerini bu milföylerle süsleyin.Afiyet olsun..
Etiketler:
Sütlü Tatlı
6 Aralık 2012 Perşembe
Elmalı Tart
Malzemeler :
125 gr. tereyağı veya margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç harcı için :
4 adet orta boy elma
4 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Arzuya göre ufalanmış ceviz
Yapılışı ;
Öncelikle elmaları rendeleyin.Orta ateşte elma ve toz şekeri,elmalar suyunu çekene kadar pişirin.En son tarçını ve cevizi ilave edip karıştırın.
Un ve kabartma tozu dışındaki malzemeleri bir kaba alın ve karıştırın.Daha sonra unu azar azar ekleyerek ve kabartma tozunu da ilave ederek bir ele yapışmayacak bir hamur elde edin.Hamurdan bir miktarını alıp dondurucuda bir süre bekletin. (kolay rendelenmesi için ) Kalan kısmı tart kalıbınıza eşit olarak yayın.Üzerine soğuyan elmalı harcınızı ilave edin.En son üzerine soğuyan hamuru rendeleyin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin üzeri kızarıncaya kadar (çok kızarması gerekmez ,kurabiye kıvamında olmalı )pişirin.Servis zamanında üzerine pudra şekeri serpin.Afiyet olsun..
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)